Піца — один з найпопулярніших варіантів смачного обіду чи вечері родом з Італії. Існує доволі багато версій та історій про її походження, та здебільшого сходяться на думці, що батьківщиною сучасної піци є південь Італії. Схожі страви можна відстежити ще у Стародавньому Римі та Греції, коли хлібні коржі приправляли олією та травами. Приблизно до XVI століття піца вважалась їжею для бідних, адже була дешевою в приготуванні та не вимагала жодних особливих інгредієнтів. Поступово до страви додавали нові складники, наприклад, помідори, які завезли до Неаполя в XVI столітті. А от першу піцерію відкрили аж у XIX столітті у 1830 році. Саме тоді піца перестала бути просто вуличною їжею, почали відкриватися кафе та ресторани. В США та Канаді ця страва з’явилася в кінці XVIII - на початку XIX століття. Туди її привезли іммігранти з Італії. Зараз існує безліч рецептів піци, і залежно від країни та регіону в неї додають різну начинку. Проте є види піци, які мають популярність майже у всьому світі.
У цій статті пропонуємо вам розглянути, які є популярні види піци та ознайомитися з їхніми особливостями.
1. Маргарита.
Ви, мабуть, помітили, що начинка для піци “Маргарита” нагадує кольори прапора Італії: томати — червоний колір, моцарела — білий, базилік — зелений. Назва та інгредієнти для цієї піци — не випадковість. У 1889 році король Італії Умберто І та королева Маргарита Савойська прибули з візитом до Неаполя, а Раффаеле Еспозіто, тамтешній пекар, мав приготувати для них піцу. Він вирішив використати інгредієнти у кольорах прапора країни, а саму піцу назвав на честь королеви “Маргаритою”. Це лише одна з кількох версій її походження, але погодьтесь, звучить вона доволі цікаво.
2. Пепероні.
У США однією з найпопулярніших є піца “Пепероні”. Склад: томатний соус, сир та різновид салямі — пепероні. Хоч ковбаса пепероні походить з Італії, піца названа на її честь, стала улюбленою саме в Сполучених Штатах. Цікаво, що слово “пепероні” в Італії означає “солодка паприка”, тож якщо ви замовите в італійському закладі таку піцу, будьте готові до невеличкого непорозуміння. Сьогодні “Пепероні” (в її американському вигляді) вважається однією з класичних варіантів піци, її люблять в багатьох країнах.
3. Капрічоза.
Інгредієнти для піци “Капрічоза” потішать любителів поєднання різних смаків, адже до цієї страви додають томатний соус, моцарелу, прошуто, гриби, артишоки, чорні оливки та базилік. В основі назви піци — маленький острів Капрі, що розташований недалеко від Неаполя.
4. Гавайська.
Начинка для піци “Гавайська” — можливий предмет для дискусії, якщо ви хочете замовити її на велику компанію. І причина полягає у цікавому поєднанні, адже крім класичних соусу, сиру та курки туди додають шматочки ананаса. Поєднання солодкого і солоного не у всіх викликає захват. Проте “Гавайська” знайшла багатьох шанувальників і стала чудовою заміною класичним видам піци.
5. Чотири сири
“Чотири сири” або “Кватро Формаджі” (італійський варіант назви піци) — ще один популярний вибір серед любителів піци. Інгредієнти для піци “Кватро Формаджі”, (як ви, мабуть, здогадалися) — чотири види сиру: моцарела, пармезан, горгонзола та качокавалло. Ви можете змінювати сир на той, який вам більше подобається. Наприклад, використати дорблю замість горгонзоли тощо. Іноді у ресторанах використовують фермерські сири для різноманіття.
Звісно, у кожній країні та регіоні піца та інгредієнти для неї відрізняються залежно від смаків і традицій. Але класичні види піци, які ми обговорили у цій статті, подають усюди, адже це класика італійської кухні!